Zdrava ishrana

Saveti o voću i povrću

Sve je očiglednija veza izmedju ishrane i zdravlja, a brojna istraživanja pokazuju izuzetnu vezu između zdravlja i konzumiranja svežeg voća i povrća. Na ovoj stranici pisaću o voću, povrću, začinima, životu.

Sve ono što me interesuje i znam. Volela bih da mi pišete šaljete vaše savete, sugestije i mišljenja. Pridružite mi se – dobrodošli.

Kada jesti voće? Najbolje je voće jesti između obroka kao užinu ili kao samostalni obrok, jer se onda njegovi hranljivi sastojci najbolje koriste, a naš organizam ima najmanje neprijatnosti pri varenju.

Kada voće jedemo na prazan stomak, ono se odmah rastvara u našim organima za varenje, organi uzimaju korisne sastojke i voće prosto klizi kroz creva.

Sokove treba piti van obroka, polako ( sporo ), gutljaj po gutljaj kako bi se pomešali sa pljuvačkom i što bolje svarili.
Nutricionisti preporučuju da se svakog trećeg dana jedu veće količine voća (ili samo voće) i piju voćni sokovi jer se tako efikasno vrši detoksikacija organizma i sprečava gojaznost.

Nije važno šta se jede već je važna i količina hrane koju pojedemo. Previše hrane u obrocima dovodi do gojaznosti, a premalo do neuhranjenosti i sklonosti infekcijama.

Treba voditi računa o tome kada i šta jedemo od namirnica, jer je to veoma važno da bi se neophodni sastojci hrane što bolje iskoristili. Mnogi od nas znaju da je jesti voće veoma zdravo, ali treba voditi računa o tome kada i koliko voća jedemo.

Voće je pogodno za svakodnevnu ishranu zato sto sadrži malo kalorija a dosta tečnosti,vitamina i minerala. Sadrži i mnoge druge korisne sastojke ( biljna vlakna, biljne masti, flavonoide, glutation, likopen, karotinom…) koji nas štite od gojaznosti i mnogih bolesti.

Voće je zdravo jesti jer nam daje energiju i korisne sastojke vrži detoksikaciju organizma i pored toga pomaže organima za varenje. Kuvano voće i sokovi imaju u sebi mnogo manje korisnih materija nego sveže voće.

Najbolji i najzdraviji su ceđeni sokovi od svežeg voca. Preporučujem sledeće: jabuke, lubenice, jagode, šljive, a od južnog voca: banane, limun, pomorandže, kivi i papaja.

LIMUN DIJETA

Ova dijeta je vrlo jednostavna: svakog jutra pre doručka popiti određenu količinu limunovog soka pomešanog sa vodom. Limun dijeta je plan za čišćenje organizma i gubitak težine koji za 14 dana vrši detoksikaciju tela i pomaže da izgubite i do 10 kilograma.

No votes yet.
Please wait...