Vojvodina

Moja Vojvođanska kuhinja

Na području Vojvodine postoji velika izmešanost kuhinja a samim tim i veliki broj različitih jela. Na pripremanje jela je možda najvise uticao dolazak Nemaca pre mnogo godina. U Vojvodini je prisutan i uticaj Mađarske, Rumunske i Slovačke kuhinje, a i mnogobrojna jela su iz Ruske ili neke druge kuhinje iz okruženja.

Dobrodošli na moje putovanje kroz sećanja na detinjstvo, hranu, radost, sreću i prelepe uspomene na Vojvodinu.

Skoro su me pitali odakle mi neke Vojvođanske navike u mojoj kuhinji i u mom kuvanju-moj odgovor je bio da sam rođena u Kikindi dok se nismo preselili u Srem, ali sam svoje školske raspuste provodila u Banatu kod babe i dede gde sam prvo naučila da kuvam bosanska jela jer su moji došli iz Bosne.

Takođe da kuvam i sva ostala jela kao i jela iz Madjarske kuhinje ( sećam se kad mi je jedna komšinica Madjarica dala da probam njihov specijalitet kobasicu sa pirinčem oni je zovu“pirindžuša“ bila sam oduševljena kad sam je probala tu je i njihov poznati gulaš i druga jela ).

Pored Sremačke,Vojvođanske kuhinje naučila sam i dosta Slovačkih jela jer sam udata za Slovaka.

Postoje mnoge kuhinje na našim prostorima i u svetu koje su odlične sa svojim specijalitetima ali po meni Sremačka pogotovo Vojvođanska kuhinja se ističu kao jedna od najbogatijih kuhinja.

Vojvođanski rucak pogotovo nedeljni i praznični je daleko poznat po raznovrsnosti i po obilnosti. Paradajz sos ( supa, čušpajzi i melšpajzi su bili redovni u nedeljnom ručku, a paprikaši, gulaši, kiflice, štrudle… su bili uobičajeni).

Sve je to dobro išlo sa svadbarskim kupusom, paprikama punjenim krompirom i bosanskim loncem, a i druga jela koje su moji mama i tata doneli sa svojim poreklom iz Bosne.

FLEKICE SA KUPUSOM


Jedno od jela vojvođanske kuhinje su i flekice sa kupusom. Sladak kupus pržen na masti dok ne omekša, začinjen solju i biberom, zatim izmešan sa kuvanim flekicama (najbolje sa domaćim)

Jednostavno i jeftino. Starinsko Vojvođansko jelo preuzeto od Slovaka i Nemaca, originalni naziv ovog jela je (krautfleke).

Ovde možete videti tradicionalne vojvodjanske specijalitete pravljene po receptima naših baka, ali i ponešto i o samoj pripremi, poreklu, zanimljivostima o receptima i jelima. Trudiću se da ih predstavim što bolje.

Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Sremu, tako i u Bačkoj i Banatu. Razlozi su mnogobrojni jer testa u Vojvođanskoj kuhinji vode poreklo iz Nemačke i Slovačke kuhinje.

U ovoj kuhinji osim testa koristi se mnogo mesa različitih vrsta. Svinjetina i preradjevina od svinjetine je glavno meso za svakodnevne obroke dinstana, pečena ili spremljena kao paprikaš, gulaš a za praznike naješće bude pečena na ražnju.

Pored svinjetine najčešće se koristi živinsko meso (pilieće, guščije, pačije i ćureće ) kao i juneće, jagnjeće i ovčije. Nedeljom na trpezi obično bude pečeno pile ili pileći bataci, krmenadle ili svinjska rebra pečena u saftu, pohovane šnicle od različitih vrsta mesa, faširi ili ćufte.

Kada govorimo o vojvodjanskim jelima mora se spomenuti i masna, nedeljna supa. Naziv i recept preuzeli smo od Nemaca, moze da se sprema od različitog mesa.

Dolazak Nemaca na ove prostore je ostavio veliki trag na način pripreme jela koji se odomacio u Vojvodini. Nazive hrane koje često čujemo za neka jela su upravo došli od njih.

Kao na primer: goveđe meso kuvano u supi kaže se rinflajš, za jela od variva – čušpajz, za predjela – foršpajz a za jela od testa, pa i za neke kolače (krofne, štrudle i knedle) se još uvek kaže melšpajz. Za sve slatkiše i desert naziv: Nahšpajz.

Uticaj Turske u vojvodjanskoj kuhinji ogleda se kroz razne musake, đuveče, pilave, sarme i podvarke. Takođe uticaj Rumunske, Slovacke,i Ruske kuhinje nisu uopste zanemarljivi na ovim prostorima.

No votes yet.
Please wait...