Slatka jela

SLATKA JELA

SLATKA JELA VOJVODJANSKE KUHINJE

Specifična slatka jela su raznovrsna. Najčešće se spremaju kolači od “dizanog” testa, posebno se izdvaja štrudla sa makom. Štrudla sa makom ili makovnjača vrlo je čest deo svake praznične trpeze kod Vojvođana. Pravi se još i štrudla sa sirom, orasima, rogačem, višnjama i suvim grožđem.

Često se prave sledeći kolači od masnog testa: vanilice (krancle), šapice (sa makom ili orasima) kolač na “metar” ili kolač na “masini”. Za njih je specifično to da se modla stavlja na izlaz mašine za mlevenje mesa a testo se ubacuje u mašinu.

Tako spremljeno testo ispečeno uvalja se samo u šećer u prahu. Ovakav keks može da stoji čak mesec dana ako ga prethodno ukućani ne pojedu jer su vema ukusni. Još neka jela od testa koja su zanimljiva po ukusu ali i po nazivu to su: tašci, šmarne, gomboce…

Recepti Vojvodine

Kao poslastice još od davnina su se u Vojvodini pravile razne štrudle, gibanice, krofne, rezanci s makom, gomboce, tašci s pekmezom, kuglofi, kohovi, milhbrot, i druge đakonije.

MILIBROT (MILHBROT)

Nemačko ime milhbrot( milibrot ) Vojvođani su preuzeli i uvrstili u svoju kuhinju u suštini to je vrsta mlečnog hleba, koji se pravi od mleka, brašna, šećera i po želji dodataka, najčešće u vidu suvog i kandiranog voća.

Ovo je jedan od recepata.

No votes yet.
Please wait...

Još nema komentara, ostavi prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na veb lokaciji odražavaju stavove autora, a ne nužno stavove ovog veb portala. Članovi se mole da se uzdrže od uvreda, psovki i vulgarnih izraza. Zadržavam pravo da izbrišem bilo koji komentar bez obaveštenja ili objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su potpisana sa *

*
*