HEROVKE

No votes yet.
Please wait...
Vreme pripreme
30 min
Vreme kuvanja
30 min
Složenost obroka
Umereno
Serviranje
6 Ljudi
Vrsta obroka
Kolači
Objavio
Objavljeno
3 kom
Žumanca
300 gr
Brašno
100 gr
Šećer - u Prahu
1 kes
Vanil - Šećer
1 kes
Cimet
HEROVKE

HEROVKE

Na svečanoj trpezi vojvođanskih Slovaka odavnina se poslužuju razni specijaliteti kao i herovke. Ovaj kolač domaćice su spremale u različitim prilikama, a svi koji probaju pamte ovu poslasticu kao i njen ukus i miris.
Herovka se pravila od davnina a domaćice su recept nasleđivale od svojih baka i majki. Danas, malo ređe se prave jedino Slovakinje pokušavaju da održe tradiciju spremanja svojih jela i kolača ne izostaju i novi dodaci u pripremi i dekoraciji.

Nekada su ih kume pripremale i nosile na krštenja i venčanja,a danas se tradicionalni slovački kolači–herovke mogu naći na mnogim manifestacijama na kojima učestvuju Slovačka udruženja žena. Jednako su zanimljive i deci i odraslima–i onima koji ih probaju prvi put, i onima koji ih kupuju svaki put kada im se za to ukaže prilika.

  1. Brašno i jaja sjediniti, pa umesiti testo ( kao za domaće rezance za supu ). Na pobrašnjenoj površini razviti testo da bude tanko i iseći trake širine palca.
  2. Po 2-3 trakice, staviti u specijalnu kašiku sa rupicama i spustiti u vruće ulje ili mast na nekih minut da se isprže. Ako nemate kutlaču za prženje, trakice umotati oko prstiju ( da dobijete loptu) , staviti na kašiku sa rupicama i tako ih spustiti u vrelu masnoću.
  3. Pripaziti da ne izgore, izvaditi i staviti na ubrus da upiju višak masnoće. Ohlađene kolače pospiti šećerom i vanilin šećerom ili cimetom.

Još nema komentara, ostavi prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na veb lokaciji odražavaju stavove autora, a ne nužno stavove ovog veb portala. Članovi se mole da se uzdrže od uvreda, psovki i vulgarnih izraza. Zadržavam pravo da izbrišem bilo koji komentar bez obaveštenja ili objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su potpisana sa *

*
*