Srpska kuhinja

Nacionalna kuhinja i ručak

Svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti.

Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. Ishrana se poistovećuje sa uživanjem u trpezi i raznovrsnim jelima. Ljudi su se vekovima trudii da trpeza bude bogatija i što raznovrnija.

Ovaj veoma složen proces doveo je do toga da naša ishrana dobije naziv »nacionalna kuhinja« odnosno Srpska kuhinja. Nju čine: izbor namirnica, njihovo uzgajanje, priprema jela, ambijent u kome se hrana servira, kao i način kako se servira.

U nasim srpskim selima središnji deo kuće je bilo ognjište, a kuhinja je bila „dom“ bio je „kuća“, To je bilo veoma važno mesto oko koga se okupljala cela porodica i dešavao svakodnevni život

Sedelo bi se na drvenim klupama,i stolicama ( tronošci ), posuđe je bilo drveno ili zemljano,jedino u bogatijim kućama je bilo bakarno.

Hleb se pravio od žitnog ili kukuruznog brašna ( ječam, proso, ovas, spelta ) Srpsku kuhinju čine veoma raznovrsna, začinjena i jaka hrana.

Ona je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

Specijaliteti koji se preporučuju strancima kad dođu u Srbiju: meso sa roštilja, čvarci, sarma, kajmak, burek, gibanica, pečenje, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, pršuta, kiselo mleko, Karađorđeva šnicla.

A kada se dobro najedu uvek je obavezno popiti kafu (kafa ide i pre i posle ručka ) , to je tradicija u Srbiji, pa zato ne treba propustiti domaću kafu uz vanilice, baklavu, ratluk ili druge naše poslastice. Dok će gostoprimljivi domaćini u svojim kućama prvo ponuditi slatko i vodu.

No votes yet.
Please wait...
Kategorije: Blog Srbija Vojvodina

Još nema komentara, ostavi prvi!

Оставите одговор

Napomena: Komentari na veb lokaciji odražavaju stavove autora, a ne nužno stavove ovog veb portala. Članovi se mole da se uzdrže od uvreda, psovki i vulgarnih izraza. Zadržavam pravo da izbrišem bilo koji komentar bez obaveštenja ili objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su potpisana sa *

*
*